Hs-Hx-Gemini AP

Post Reply
claudio
Posts: 2
Joined: Thu Feb 11, 2021 8:58 pm

Hs-Hx-Gemini AP

Post by claudio »

Hallo,

I connected two Efis Hx(1) and HS(2) via interdisplay link, the HX serial port 5 output transmit data to a Gemini AP( both 4800baud ). The internal GPS of the HS supply the NMEA sentences to the system, Nav is ok , but the Gemini GPS status indicator suggests that no GPS data are received, so the AP does not work.
Any suggestion to find a solution?

Claudio
GRT_Jeff
Posts: 676
Joined: Tue Dec 11, 2012 12:11 am

Re: Hs-Hx-Gemini AP

Post by GRT_Jeff »

The HX serial port 5 output should be configured as "Autopilot (NMEA0183)". As long as the HX display has GPS position data from any source it will output NMEA0183 GPS data on this output.
claudio
Posts: 2
Joined: Thu Feb 11, 2021 8:58 pm

Re: Hs-Hx-Gemini AP

Post by claudio »

Thanks for the reply Jeff.
I have configured from the beginning the output of the serial port 5 of the HX, 4800 baud, NMEA Autopilot. No output signal, only the low (about -9V) RS232 level. To verify that port 5 and the relative connections are working properly , I configured port 5 as "GPS1 configure" and checked with a scope both the quality of the signal and the duration of the bit cell, all ok: a message , always the same and obviously non accepted , is transmitted to the AP.
So I omitted something in the Efis configuration.
What parameter can prevent NMEA data output?
The EFIS 2 (HS) internal GPS works correctly and both EFIS 1 and 2 and EFIS 2 is able to correctly manage the MAP functions, revealing that the position data are present.
The GPS appears on the EFIS 1 as Virtual GPS2.
Claudio
GRT_Jeff
Posts: 676
Joined: Tue Dec 11, 2012 12:11 am

Re: Hs-Hx-Gemini AP

Post by GRT_Jeff »

You should not have a Virtual GPS2 configured. Virtual GPS2 should be Off on both displays. If your attached HS GPS is configured as GPS1 then it should work as GPS1 on both displays, and GPS1 Flight Plan Source should be configured as Internal on both displays. It sounds like the HX is confused about what GPS data should be sent to the autopilot.
Post Reply